Az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) hamarosan (július 1.) hatályba lép, és ezzel kapcsolatosan írnám le röviden, hogy milyen új szabályok vonatkoznak, ha valaki ellen majd az új jogszabályok alapján fognak eljárni.

A jelenleg hatályos szabályok szerint a bűncselekmény elkövetésének a feltétele, hogy az illető befolyásoltság alatt álljon. Ezt a befolyásoltságot vér- és vizeletmintából, valamint az elkövető nyilatkozatából visszaszámolva igazságügyi orvosszakértő végezte el, vagyis a szakértő állapította meg, hogy a járművezető befolyásolt volt-e, vagy sem az adott időpontban. Ha valaki egy jó nyilatkozatot tett, akkor simán megúszható volt az ittas vezetés vétsége, így megúszva ezzel a büntetőeljárást.

Azonban ez a kiskapu az új szabályok hatályba lépésével megszűnik, ugyanis a járművezetés ittas állapotban bűncselekmény megvalósításához már nem befolyásoltság kell, hanem csak annyi, hogy valaki szervezetében (szeszes ital fogyasztásából származó) alkohol legyen, vagyis ittas állapotban kell vezetni a járművet.

A Btk. azokat fogja büntetni, akinek a szervezetében 0.5 gramm/liter ezrelék (szeszes ital fogyasztásából származó alkohol) véralkohol mennyiség van.

Csatlakozzatok a Facebook-oldalhoz!

Kép: vezess.hu