Nem tudom, hogy hallottatok-e már az YNAB-ról (You Need A Budget). Nagyon nem akarom megmagyarázni, ha nagyon érdekel, akkor olvasd el ezt a bejegyzést, részletesen bemutatásra került a program.

Röviden: az YNAB egy pénzmenedzselő alkalmazás, amellyel nagyon hatékonyan kézben tudod tartani a pénzügyeidet. A programról ennyit, olvass utána, ha érdekel. Bemutatom, hogy én hogy használom.

Az YNAB-nál lehetett (és még lehet is) igényelni diáklicenszt, csak annyi a teendő, hogy a diákigazolványod másolatát emailben elküldöd, részletek itt. Én is így kaptam december 31-ig licenszt.

Advertisement

De amiért elkezdtem írni ezt a bejegyzést, vágjunk bele. Amikor elsőnek megnyitottam, és tanulmányoztam, bonyolultnak tűnt. De aztán létrehoztam a kategóriákat, olvasgattam hozzá leírásokat, valamint sok-sok videót is megnéztem. A tanulmányozás közben nagy segítségemre volt az Agyvihar podcast, amelynek első két adása tulajdonképpen az YNAB-ról szólt (és lesz is még szó az alkalmazásról). A tanulmányozás fázisát követően felvittem a pénzügyeimet, de mit hova rendeltem.

Advertisement

Jelenleg négy megtakarításom van, valamint kapok Erzsébet utalványt, és természetesen munkabért is. Az úgynevezett "Budget accounts"-nál én két kategóriát hoztam létre: bankszámla, és készpénz. Az egyik a bankszámlámat jelenti, és azt mutatja, mennyi pénz van rajta, a másik meg a nálam lévő készpénzt. Forintra pontosan. A kulcsa az egésznek tulajdonképpen szerintem az, hogy a "Budget Accounts" mindig azt az aktuális pénzedet mutassa, ami éppen a rendelkezésedre áll, nálad\bankszámládon van.

Advertisement

Az "Off-budget accounts"-hoz hoztam létre a négy megtakarítási számlámat, valamint ide tettem az Erzsébet utalványomat is. (Megjegyzés: azért off-budget, mert az itt szereplő összegek nem lesznek láthatók a "Budget Accounts"-oknál, nem fog bezavarni.) Az Erzsébet utalványt azért tettem ide, mert az effektíve nem költhető el bármire, nem fizikai pénz, kvázi megtakarításként kezelem. Amikor az Erzsébet utalványból költök, akkor szépen levonom az elköltött utalvány értékét, és így folyamatosan nyomon tudom követni, hogy mennyi utalvány áll még rendelkezésre. A megtakarítási számlák létrehozatalakor meg beírtam a jelenlegi egyenleget, és havonta, folyamatosan növelem a befizetett megtakarítás összegével, így azt is nyomon tudom követni. Hogy még pontosabb legyen az egyenleg, a megtakarítási számlák kezelési díjait havonta le (fogom) vonni, mivel az egy fix költség.

Ha a bankszámlámról veszek le pénzt, akkor egy "Transfer"-t csinálok, vagyis a bankszámláról átirányítom a levett pénzösszeget a "Készpénz" fiókomba.

Advertisement

Ha készpénzből fizetek ki valamit, akkor értelemszerűen az YNAB-ban a költséget a készpénzből vonom (könyvelem) le, és ugyanígy, ha bankkártyával fizetek.

Időközben érdemes ránézni a netbankodra is, ugyanis ha pl. készpénzt veszel fel, és jutalékot von le a bank, annak az összegéről nem kapsz SMS-es értesítést, így annak összegét nem lehet pontosan tudni, csak ha fellépsz a netbank fiókodba (és a levont összeget rögtön elkönyvelem - értsd: mínuszolom - a bankszámlám fiókjánál). Pl. egy hónapban kétszer szerintem elég ezt csekkolni, mivel nem olyan nagy összegek, hogy bezavarjanak az YNAB egyenlegedbe.

Advertisement

Most, május végén jöttem rá, hogy hónap zárásakor szintén érdemes csekkolni a netbankot, mivel a hónap utolsó napján szokták a bankok levonogatni a bankkártyadíjat, egyéb díjakat, amelyekről szintén nem kapunk SMS értesítést.

A bejegyzés első részében hivatkozott blog szerzője, @strob, elteszi a vásárolt termék után blokkokat, számlákat és majd később könyveli el YNAB-on. Nos, én nem rakom el a blokkokat, hanem vásárlás után rögtön beírom a telefonomba, hogy készpénzből vagy éppen bakkártyáról vásároltam, és rögzítem hogy mennyi volt a kifizetett összeg. Így nem kell aggódnom, hogy elveszítem a blokkot, számlát.