Nem olyan régen írtam arról, hogy a gépkocsim lefóliázása miatt megbírságoltak, mert a vezető oldali oldalon nem engedélyezett, nem rendelkeztem műbizonylattal. Ennek kapcsán érdemes megnézni, hogy milyen sötétítő fóliát szabad felszerelni a járművekre.

A járművek fóliázásával a 6/1990. KöHÉM rendelet foglalkozik. A rendelet a fényáteresztő-képességet veszi alapul. E szerint

  • ha a szélvédő (kivéve a lehajtott napellenzők által takart üvegfelület), valamint a vezetőtéri oldalablakok üvegei esetében (amelyeken keresztül a jármű vezetője részére az oldalra való kilátás, valamint a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét forgalmi sávra történő hátralátás biztosítva van) a mérték legalább 70%;
  • egyéb ablakok (utastéri, raktéri oldal és hátsó ablakok) üvegei esetében 70% alatti mérték is megengedhető, ha a járművet két külső tükörrel szerelték fel.

Vagyis az első két oldalablakok olyan mértékben fóliázható le, hogy a a fénynek minimum a 70 százalékát eressze át, a többi ablak esetében ettől alacsonyabb érték is megengedett, ha a jármű két külső visszapillantó tükörrel van felszerelve. De ez még nem elég, a fólián jóváhagyási számnak is kell lennie, valamint műbizonylattal is kell rendelkeznie.

Advertisement

Ha valaki engedély nélkül tesz fel sötétítő fóliát a járművére, az helyszíni bírságra számíthat.

Csatlakozz a Facebook-oldalhoz!

Kép forrása: skyfolautofolia.hu