A cink.hu oldalon olvastam, hogy az Átlátszó blog közzé tette annak a diáklánynak a tanúkihallgatási jegyzőkönyvét, amelyben a diákot közérdekű üzem működésének megzavarása bűncselekmény miatt tanúként hallgattak ki.

A közérdekű üzem működésének a megzavarása bűncselekmény tényállását a Btk-ban találhatjuk meg. A tényállás szerint aki a közérdekű üzem működésének, vezetékének megrongálásával vagy más módon jelentős mértékben megzavarja, bűntettet követ el. Nem sokkal később egy értelmező rendelkezésben adja meg a jogalkotó arra a választ, hogy mi minősül közérdekű üzemnek. E szerint közérdekű üzem a közmű, a közforgalmú tömegközlekedési üzem, a távközlési üzem, valamint a hadianyagot, energiát vagy üzemi felhasználásra szánt alapanyagot termelő üzem. A felsorolás kimerítő jellegű, ez nem bővíthető, nem lehet kiterjesztően értelmezni. Hogy valaki a bűncselekményt megvalósítsa (alanya legyen), annak a közérdekű üzem működését kell megzavarnia.

A különböző kommentárokból, valamint a miniszteri indokolásból pedig kiolvasható, hogy a fenti fogalmak, meghatározások mit takarnak:

Közmű*: az olyan termelő- vagy szolgáltató üzemek, amelyek a lakosság, tovább az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltató tevékenység kiterjedt körét vízzel, elektromos, gáz-, gőz- vagy hőenergiával látják el.Ide tartoznak a kommunális üzemek is.

Közforgalmú közlekedési üzem*: amelyek a személyi- és teherszállító szolgáltatást a használók széles köre egy időben, külön korlátozás nélkül veheti igénybe.

Advertisement

Távközlési üzemek*: posta, távbeszélő, rádió- és televízió szolgáltatást biztosító üzemek.

A többi üzem különösebb magyarázatot nem igényel szerintem, valamint a többi meghatározás sem.

*Kereszty Béla-Maráz Vilmosné-Nagy Ferenc-Vida Mihály: A magyar büntetőjog különös része, Korona Kiadó, Budapest, 2004., 457. oldal

Advertisement

Kép: police.hu